Пиер дьо Кубертен

pierre_de_coubertinПиер дьо Фреди, барон дьо Кубертен е френски педагог и историк, най-известен като основател на съвременните Олимпийски игри. Той е роден в Париж като третото дете на аристократичното семейство на Шарл Луи дьо Фреди и Агат-Габриел дьо Мирвил. Учи в йезуитски колеж, изявява се като блестящ ученик със собствени възгледи. Дьо Кубертен усъвършенства своето образование, вдъхновен от британските и американските колежи и университети, които посещава. Според него, част от това усъвършенстване трябва да е спортното възпитание, което счита за изключително важно за физическото и духовно развитие на младите хора.

Дьо Кубертен измисля международни състезания, за да популяризира атлетиката. Оценявайки нарастващия международен интерес към древните Олимпийски игри, дължащ се на находките при археологическите разкопки на Олимпия, Дьо Кубертен съставя план за възобновяването на Олимпийските игри.

За да даде гласност на тези свои планове, той организира международен конгрес на 23 юни 1894 година в Сорбоната в Париж. Той прави предложение за възстановяване на Олимпийски игри, така както са се провеждали в древността. Конгресът води до основаване на Международния олимпийски комитет, на който Дьо Кубертен става генерален секретар. Вземат се решения първата модерна олимпиада да се проведе в Атина, Гърция и игри да се провеждат на всеки 4 години.

Олимпийските игри след 1894 година стават най-важното спортно събитие. Дьо Кубертен създава модерния петобой за олимпийските игри през 1912 година в Стокхолм. След VIII летни олимпийски игри през 1924 в Париж, които са изключително успешни в сравнение с първия опит от 1900 година, Дьо Кубертен се оттегля от поста президент на МОК. Той има изключителни заслуги за международното олимпийско движение.

Дьо Кубертен остава почетен президент на МОК до смъртта си през 1937 година. Погребан е в Лозана (седалището на МОК), а сърцето му е погребано отделно в гробница близо до руините на древна Олимпия.